Voko Den Haag

Een VoKo is een kollektief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het is kollektief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Naast het bestellen van produkten bij een biologische groothandel zullen we ons ook gezamenllijk inzetten om...


Wat is een Voko?
Een VoKo is een kollektief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het is kollektief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Naast het bestellen van produkten bij een biologische groothandel, o.a. Odin, www.odin.nl, zullen we ons ook gezamenlijk inzetten om spullen te verkrijgen van biologische producten uit de regio. Denk hierbij aan groenten van lokale bio-boeren en moestuintjes, zuivel van bio-boerderijen en spullen en brouwseltjes van de VoKo leden zelf. Een belangrijk aspect van de VoKo is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap die is gebaseerd op een lokale ekonomie.

Minder energie
Door de weg van producent naar consument kleiner te maken, bespaart dit een hoop energie die anders gaat zitten in kleinverpakkingen en transport. Ook bespaart kollektief inkopen een hoop geld voor ieder die hier aan meedoet! Bijvoorbeeld: 5 liter wasmiddel in 1 grote fles verdelen onder meerdere mensen. Neem dan je eigen lege fles mee en vul hem weer bij de VoKo. Minder energie en minder kosten!

Gezonde voeding
Je bent wat je eet. Het meeste voedsel wat in supermarkten wordt verkocht is niet zo gezond meer. Er zitten een hoop toevoegingen in zoals smaakversterkers, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen, zuurteregelaars, dierlijke toevoegingen, geraffineerde suikers en ga zo maar door. Hier heeft ons lichaam helemaal niks aan, het is zelfs zeer slecht voor ons. Daarom is gezonde voeding zo belangrijk: voeding waaraan niets is toegevoegd en waarvan je de herkomst nog kunt herkennen.

Lokale economie
Door de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te maken ontstaat er lokale veerkracht: lokale producten worden lokaal verkocht en geconsumeerd. Op deze manier worden we minder afhankelijk van externe factoren zoals grote voedingsleveranciers, transportbedrijven en olie.

Met elkaar voor elkaar
Het leuke is dat een lokale economie ook veel plezier oplevert. Je leert de mensen kennen die jouw produkten afnemen en raakt als consument dichter betrokken bij de herkomst van je voedsel.
Het is de bedoeling dat de VoKo een plek wordt waar ieder zijn of haar zelfgemaakte, duurzame, biologische produkten kan aanbieden. Mensen met een moestuin kunnen hier dus ook hun oogst verkopen en ook creatievelingen met jam en andere lekkernijen kunnen deze hier direct aan de man brengen.


Voko Den Haag
Voko Den Haag heeft 1x per maand, op een woensdagavond (laatste van de maand), een afhaalavond. Op deze avond kan men elkaar ontmoeten en er je bestelde produkten afhalen. Van iedereen wordt verwacht dat je een taak op je neemt. Het afhaalpunt is de Panderbar, binnendoor 32 in het centrum van Den Haag.

Voor meer info: info.vdhc@voedselineigenhand.nlVoedselcollectief

Kenmerken